Gemeenteraad Rotterdam geeft akkoord op bestemmingsplan

De gemeenteraad van Rotterdam heeft op donderdag 28 mei 2020 akkoord gegeven op het bestemmingsplan Nieuw Kralingen. Met Nieuw Kralingen wordt Rotterdam uitgebreid met 800 nieuwbouwwoningen aan de westkant van het Kralingse Bos. Nieuw Kralingen is een ontwikkeling van Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (samenwerking tussen Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour). Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad Rotterdam positief beoordeeld. Daarbij is er extra aandacht gevraagd voor de bescherming van de huidige bomen langs de Bosdreef en de mogelijkheid van woningbouw op de plek van de bestaande metaalbedrijven.

Nieuw groen gaat naadloos over in bestaand groen
De Bosdreef wordt in noordwestelijke richting verplaatst zodat de bewoners van Nieuw Kralingen direct toegang tot het bos hebben. Het vele nieuwe groen gaat daarmee naadloos over in het bestaande groen. Voor het verleggen van de Bosdreef moeten er bomen worden gekapt. Nu al is elke boom in kaart gebracht. De Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK) onderzocht welke bomen behouden kunnen blijven en worden beschermd. Voor de gekapte bomen komen nieuwe exemplaren terug, zodat de rijke flora en fauna minimaal zo rijk blijft als hij nu is.

Onderzoek naar extra woningen
De gemeenteraad van Rotterdam heeft het college een extra opdracht meegegeven voor het gebied ten noorden van Nieuw Kralingen. Daar blijft een klein deel van het huidige bedrijventerrein bestaan met daarop twee metaalbedrijven. De gemeenteraad wil onderzocht hebben of woningbouw op deze plek mogelijk is. Indien dit niet mogelijk is vraagt de gemeenteraad om geluidsbeperkende maatregelen. Projectdirecteur OCNK Erick Schouten zegt hierover: “Woningbouw op deze locatie zal een verrijking betekenen voor Nieuw Kralingen, waar de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen graag haar medewerking aan verleend. Wanneer dit niet haalbaar blijkt, hebben we de verantwoordelijkheid om over en weer geluidsafscherming te bieden, waardoor bedrijven goed kunnen functioneren en bewoners een fijne leefomgeving hebben. We doen dit door geluidsafschermende bebouwing te realiseren tussen de bedrijven en de woonwijk. Dit wordt gerealiseerd in de vorm van een aantal panden waar ruimte is voor bijvoorbeeld een tuincentrum, een bouwmarkt, kantoren en bedrijvigheid. Met deze oplossing voldoen we in Nieuw Kralingen aan de wettelijke geluidseisen.”

Rotterdammers kijken uit naar Nieuw Kralingen
Met de goedkeuring op het bestemmingsplan van Nieuw Kralingen kan de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen in samenwerking met de gemeente Rotterdam met volle kracht vooruit met de ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel. Wethouder Bas Kurvers: “Nieuw Kralingen wordt een prachtige groene wijk met ruimte voor gezinnen aan de rand van het Kralingse Bos. Het aantal woningen neemt met dit project met 800 toe. Dat is een van de grootste uitbreidingen binnen de ring van Rotterdam”. De belangstelling voor Nieuw Kralingen is groot. Voor zowel de gemeente Rotterdam als de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen is dat het bewijs, dat de Rotterdammers uitkijken naar deze unieke nieuwe woonplek.